Enzymsuppletie nuttig bij spijsverteringsproblemen

Toediening van verteringsenzymen kan een belangrijke aanvullende rol spelen in de behandeling van verschillende aandoeningen van spijsverteringsfuncties, zoals exocriene pancreasinsufficiëntie (EPI) en dyspepsie. Huidige enzymsupplementen zijn doorgaans van dierlijke herkomst, maar resultaten met enzymen van plantaardige en microbiële herkomst zijn veelbelovend. Dat blijkt uit een Italiaanse review van beschikbare literatuur over het onderwerp in het tijdschrift Current Drug Metabolism.

Suppletie van pancreasenzymen is de voorkeursbehandeling voor EPI, een levensbedreigende aandoening bij acute en chronische pancreatitis, cystic fibrosis (CF), pancreaskanker, Schwachmansyndroom en na operaties van pancreas, maag en darmen. Boven de 50 jaar heeft ongeveer 11,5 % van de ouderen last van EPl. Een andere relevante toepassing van enzymsuppletie is dyspepsie, een toestand van verstoorde spijsvertering met een jaarlijkse incidentie van circa 1 % en een prevalentie van 20 – 30 %. Patiënten ervaren een volle maag door trage maaglediging. Reguliere behandeling omvat remming van maagzuursecretie met protonpompinhibitoren (PPI’s), gebruik van antidepressiva en maagactiviteit verhogende (prokinetische) middelen, met vaak onvoldoende resultaat.

Het nut van enzymtherapie wordt ook steeds vaker bij andere ziekten onderzocht. Recente gegevens wijzen op een veelbelovende rol van prolyl-endopeptidases voor afbraak van gluten bij coeliakie (CD), maar voor klinische toepassing is meer onderzoek nodig. Onafhankelijk van ziekten neemt met de leeftijd de enzymproductie in het lichaam af en kan een aanvulling gewenst zijn. Naast dierlijke enzymsuppletie zijn er steeds meer plantaardige en microbiële vormen beschikbaar. Groot voordeel van plantaardige versus dierlijke enzymen, zoals bijvoorbeeld Aspergillus oryzae, is eenzelfde effect bij een lagere dosering en in een breder spectrum werkzaam van pH 2 tot 12. Enzymen worden idealiter tijdens de maaltijd ingenomen. Dan zijn ze voor 65 % actief. Voor de maaltijd is dat 50 %.

Laniro G, Pecere S, Giorgio V et al. Digestive Enzyme Supplementation in Gastrointestinal Diseases. Curr Drug Metab. 2016 Feb; 17(2): 187–193 doi:10.2174/138920021702160114150137

Menu